Германия се защити от нападките на САЩ за икономиката й

„Иновативната германска икономика генерира значителен принос за глобалния икономически растеж", казват от германското финансово министерство.

01.11.2013 | 11:33
Германия се защити от нападките на САЩ за икономиката й

Германия отвърна на критиките на САЩ, че експортно насоченият й модел на растеж вреди на европейската и световната икономика. Американските финансисти дори определиха вътрешното търсене във федералната република като анемично. В официално изявление на германското финансово министерство се казва, че тези атаки от страна на Вашингтон са неразбираеми и непонятни.

Не са на лице дисбаланси в икономиката на страната и излишъкът в текущия бюджет не е повод за притеснение, пише още в изявлението.

Във американския доклад се отбелязва това, че Германия е поддържала голям излишък, т.е. приходите от износ значително надвишават разходите при внос по време на кризата в еврозоната. През 2012 г. германският номинален излишък е бил по-голям от този на Китай.

Берлин обаче гледа на тази ситуация по различен начин. Това е знак от една страна за конкурентоспособността на германската икономика, а от друга – нарастващото търсене на качествени стоки, произведени от нея, отчита германското финансово министерство.

„Иновативната германска икономика генерира значителен принос за глобалния икономически растеж, чрез износ и внос на компоненти за крайни продукти“, коментира говорителят на ведомството, цитиран от Financial Times.

От дълго време администрацията на президента Барак Обама предупреждава страни с високи търговски излишъци като Германия и Китай да се потрудят повече, за да стимулират вътрешното търсене.

Отправената критика идва в труден момент за отношенията между Берлин и Вашингтон. Немски пратеници се срещнаха със съветника по национална сигурност на Белия дом във Вашингтон вчера заради информацията, че САЩ са подслушвали телефонните разговори на канцлера Ангела Меркел.