Гърция обмисля да сближи ЕС и Русия по време на председателството си

„Особено ценим решимостта гръцките ни приятели за насърчаване на отношенията между Русия и ЕС за предстоящия период“, заяви руският външен министър.

31.10.2013 | 15:34
Гърция обмисля да сближи ЕС и Русия по време на председателството си

Русия се надява да възобнови сътрудничеството и визовите разговори с Европейския съюз по време на гръцкото председателство на блока догодина.

Гърция даде знак, че има намерение да работи за сближаване в отношенията между ЕС и Москва и да облекчи визовите процедури за руските туристи. Това би спомогнало за по-голям принос на руснаците към европейската туристическа индустрия.

„Особено ценим решимостта гръцките ни приятели за насърчаване на отношенията между Русия и ЕС за предстоящия период“, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Атина.

Според него основният проблем е в издаването на визи и подновяването на преговорите за ново сътрудничество между общността и Москва. Само тази година един милион руснаци са посетили южната ни съседка.

2016 година е обявена за година на Гърция в Русия и респективно Русия в Гърция. Инициативата цели задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и за премахване на визите за руски граждани.

Двустранният търговски обмен миналата година е достигнал до рекордното ниво от 6,5 милиарда евро.

Лавров се съгласи да приеме исканото от Атина намаляване на цената на руския природен газ. Той изтъкна, че преговорите между гръцката газова компания ДЕПА и руският гигант „Газпром“ се очаква в най-скоро време да приключат. Окончателното решение обаче ще бъде взето от „Газпром“.