Южнокорейски депутати извършиха инспекция на предприятието "Кесон"

Сеул и Пхенян продължават преговорите за пълно възстановяване на дейността в съвместното предприятие.

31.10.2013 | 11:49
Южнокорейски депутати извършиха инспекция на предприятието

"Кесон" – съвместното предприятие между Южна и Северна Корея, се опитва да се възстанови след принудителното затваряне за 6 месеца. Индустриалният център бе посетен от група от южнокорейски законодатели, които работят активно за подобряването на отношенията между двете страни.

21 депутати и няколко длъжностни лица от Министерството на обединението се срещнаха с южнокорейски бизнесмени по време на посещението си в индустриалния център, който е разположене на 10 км навътре в севернокорейската територия.

"Посещението бе рутинна парламентарна проверка, която имаше за цел да оцени напредъка на нормализиране на дейността в промишления комплекс", заяви говорителят на южнокорейското министерство на обединението Су-Жин Парк.

Дейността в индустриалния парк бе блокирана през април, след като Северна Корея изтегли своите 53 000 работници поради напрегнатите отношения между Сеул и Пхенян.

През септември двете страни се споразумяха за рестартиране на производствените дейности в съвместната индустриална зона.

"Кесон" е последният функциониращ съвместен проект между двете Кореи и един от основните източници на приходи за Пхенян. Зоната, която се намира на територията на КНДР, е дом на 123 южнокорейски фабрики, в които работят повече от 50 000 севернокорейци.

Повече за Кесон и за инцидента на площат Тянанмън в Китай може да научите от материала на Bloomberg!