САЩ разкритикува икономическия модел на Германия и Китай

В доклада на американското финансово министерство се посочва, че в Китай юанът остава значително подценен.

31.10.2013 | 11:16
САЩ разкритикува икономическия модел на Германия и Китай

Финансовото министерство на САЩ остро разкритикува икономическия модел на Германия и Китай. Германският модел за ръст, воден от износа, вреди както на икономиката в еврозоната, така и на глобалната, сочи доклад.

„Слабото вътрешно търсене и голямата зависимост от експорта затрудниха ребалансирането в момент, в който други страни в еврозоната бяха притиснати да намалят търсенето и вноса“, се казва в документа.

Критиките предизвикаха реакция на учудване при някои икономически анализатори.

„За страните в европейския валутен съюз е по-добре да имат високо концентриран и ефективен износ във федералната република, отколкото да нямат нито един устойчив двигател на растеж“, коментира Тони  Неш, вицепрезидент на IHS.

В доклада се посочва, че в Китай юанът остава значително подценен. Това често беше повод за критики не само от Вашингтон, но и от други страни. Те смятат, че поддържайки изкуствено ниска стойност на юана, Пекин осигурява некоректно предимство на своите износители, защото продуктите им имат по-ниска цена.

От друга страна може да се очаква Китай да разхлаби силната хватка върху юана.

Опасенията на Пекин са, че ако това стане рязко, ще навреди на икономиката. От 2010 г. насам юанът е поскъпнал с 12% спрямо долара.

Може би това е причината, въпреки критиките, американският доклад да не постави етикет на Китай като манипулатор на валута.