Израел освободи 26 палестински затворници

Действията са част от договорката за възобновяване на мирните преговори между двете държави. Това е вторият от общо четирите етапа

30.10.2013 | 14:23
Израел освободи 26 палестински затворници

Израел освободи 26 палестински затворници, излежаващи големи присъди, като част от договорката за възобновяване на мирните преговори между Палестина и Израел. Това е вторият от общо четирите етапа.

Група от 21 затворници от Западния бряг напусна затвора „Офер“ в близост до Ерусалим, а други петима пресякоха границата с ивицата Газа.

Освобождаването им предизвика бурна радост у палестинците. Стотици роднини и съграждани излязоха по улиците, за да ги посрещнат. Сред освободените е и затворникът, прекарал най-дълго време зад решетките.

Палестинският президент Махмуд Абас се срещна лично с някои от освободените. Той обеща, че до два месеца още една група затворници ще бъде освободена. Няма да има окончателно споразумение без освобождаването на всички затворници, заяви Махмуд Абас.

Всичките 26 затворници са осъдени за убийства на израелци, като голяма част от тях са извършени преди споразумението от Осло през 93 година, което предостави на палестинците ограничена автономия, но не доведе до формирането на независима държава.

Палестинците се радват, но жителите на Израел са против освобождаването на затворниците, тъй като според тях те са терористи, извършили ужасни престъпления.