Година след Санди пазарът на имоти в Ню Джърси се отваря само за заможните

Космическите разходи за ремонти и застраховки изгониха средната класа от засегнатите региони, заместват ги заможни домакинства, които строят луксозни къщи.

29.10.2013 | 17:59
Година след Санди пазарът на имоти в Ню Джърси се отваря само за заможните

Една година след урагана Санди, който удари източното крайбрежие на САЩ, се наблюдава интересна тенденция на пазара на имоти – разрушените бунгала, ваканционни имоти и скромни къщи се заменят от по-големи и по-луксозни имоти, цените видимо нарастват, а някои райони стават невъзможно скъпи за средностатистическите собственици на имоти преди урагана, пише Wall Street Journal.

Санди причини щети за над 38 млрд. долара само в щата Ню Джърси. Някои градчета вече са поизличили белезите от стихията, но други все още имат проблеми заради затворени улици и недовършени тротоари и нямат улично осветление.

След урагана обаче първо дойдоха космическите разходи за ремонти, а после нараснаха застраховките и данъците. Това принуди много собственици да се отправят към единствения изход от ситуацията – продажба, като се стигна до ръст на цените, а някои райони вече са достъпни само за заможни домакинства.

На мястото на старите, разрушени от урагана домове пък новите собственици масово строят по-големи и по-луксозни жилища.

Подобна тенденция обаче е установена още преди десетилетия. Когато ураганът Андрю удари Флорида през 1992 г., резултатите от проучване на Федералната агенция за жилищно финансиране показаха, че след това цените на имотите в най-тежко засегнатите от стихията региони са нараснали, а не са паднали, както се е очаквало.

Година преди ураганът Хюго да премине през Южна Каролина, стандартен парцел за строителство край брега е струвал около 200 хил. долара, докято няколко години по-късно средната цена на имотите в популярните туристически региони се движи около 2 млн. долара.

Тим О'Ший от Birchler Realtors разказва, че последните 40 сделки, при които е посредничил, са за стари бунгала или силно засегнати от стихията къщи. Новите собственици планират да ги съборят и да построят доста по-големи и луксозни домове върху парцелите.

„Няма значение как точно изглежда къщата, когато я продаваме. За купувачите важна е земята, те така или иначе планират да я съборят и ще построят толкова голямо жилище, колкото общината им позволи“, коментира той.

Според някои експерти градчетата със сигурност ще се облагодетелстват от по-добрите данъчни постъпления и потреблението на новите собственици. Други обаче се опасяват, че заради мащабите на отделните жилища жителите на курортните градчета ще намалеят, което ще се отрази пагубно на дребния бизнес.

И преди бурята цените на имотите в Ню Джърси вървяха уверено нагоре въпреки кризата и така на много потенциални купувачи още тогава им беше отрязана възможността да се настанят в региона. В щата обаче имаше и много градчета с жители от средната класа, притежаващи имоти, предавани от поколение на поколение десетилетия наред. Точно те са най-засегнати от тенденциите на пазара година след урагана.

Как американците използват бивши военни самолети, за да предсказват бури като Санди вижте във видео материала!