Британското правителство ще издава ислямски облигации

Обединеното кралство има амбиции да стане главен център на ислямски финанси.

29.10.2013 | 17:14
Британското правителство ще издава ислямски облигации

Великобритания ще бъде първата неислямска държава, която ще издава ислямски облигации, пише CNBC. Такива са плановете на финансовото министерство, което се надява да издаде ислямски облигации, познати като сукук, на стойност 200 млн. лири през 2014 г.

Сукук е форма на дълг, придържаща се към ислямските финансови закони, които забраняват лихвата. Вместо нея сукук изплаща на инвеститорите дял от печалбата, генерирана от основния актив, като недвижимост например.

Ислямските финанси се развиват два пъти по-бързо от традиционното банкиране според британската хазна. Очаква се ислямските инвестиции по света да стигнат до 1,3 трлн. лири до 2014 г., а редица британски банки вече участват на пазара на сукук.

Въпреки че много се изговори за издаването на този вид облигации извън ислямския свят, така и нищо не бе направено. За тази задача се изискват прагматизъм и политическа воля, каквито има във Великобритания. Правителството иска тя да стане първата западна държава, издала ислямски облигации. Това се очаква да каже британският премиер Дейвид Камерън в изявлението си на Световния ислямски икономически форум в Лондон, според извадки от речта му.

Опитите на британското правителство да привлече ислямските инвеститори са продължение на примамливите предложения, които финансовият министър Джордж Озбърн отправи при пътуването си в Китай, с цел придобиване на инвестиции и позиции в бизнеса. Той обяви инициативи, включващи създаването на клонове на китайски банки в Лондон и няколко инфраструктурни проекта, както и финансиране на нова ядрена електроцентрала в западна Англия.

Издаването на облигации ще подпомогне разширяването на ислямските финанси във Великобритания, която вече е най-големият им център извън ислямския свят. „Държавните ислямски облигации ще бъдат катализатор за разпространяването им сред корпоративните институции като клас активи на световните пазари и ще помогнат за привличането на така нужните чужди инвестиции за британската инфраструктура“, написа Озбърн във Financial Times във вторник.

В предварителната реч на Камерън също се казва, че той иска не само Лондон да е голям център на ислямските финанси, а желае градът да застане редом до Дубай като една от главните столици на ислямски финанси в света. 

Повече по темата - в коментара на Bloomberg!