Първи общи позиции намериха преговарящите в Германия

Коалиционното споразумение трябва да е готово до края на ноември.

28.10.2013 | 16:51
Първи общи позиции намериха преговарящите в Германия

Християндемократическият съюз (CDU) на канцлера Ангела Меркел и социалистическата SPD се стремят към бързо споразумение по въпроса за бъдещата банкова регулация.

Още при първата среща на съответната подгрупа в следобедните часове се очакват първи общи позиции, заяви ръководителят на преговарящия екип на съюза Хербер Ройл пред агенция Reuters в понеделник. По думите му политиците чувствали вече натиска на времето, защото експертите трябва да осигурят обширен материал за дискусия преди голямото заседание на двете страни в сряда.

По отношение на някои основни въпроси за разпределението на отговорностите между европейските и националните правителства според Ройл вече има сближаване на позициите между двете основни политически организации.

„Но мисля, че по отношение на емитирането на дълга и на фонда за погасяване на дълга все още имаме големи проблеми", заяви политикът от CDU. Ръководената от него и от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц работна група ще разгледа наред с други неща и политиката срещу дълговата криза в еврозоната и противоречивия банков съюз в Европа.

Коалиционното споразумение трябва да бъде готово до края на ноември, а новото правителство да бъде сформирано до Коледа. Препъникамък в преговорите продължава да бъде едно от главните изисквания на социалдемократите - въвеждане на единно минимално заплащане от 8,5 евро на час в цялата страна.

Повече вижте във видео материала на Bloomberg!