Обама не е знаел за следенето на телефона на Меркел

АНС е прекратила подслушването на редица световни лидери.

28.10.2013 | 08:43
Обама не е знаел за следенето на телефона на Меркел

Президентът на САЩ Барак Обама не е бил уведомяван през 2010 г. за следенето на телефона на германския канцлер Ангела Меркел, съобщи американската Агенция за национална сигурност (АНС), цитирана от ДПА.

Германският седмичник "Билд ам зонтаг" написа, че преди три години шефът на АНС генерал Кийт Алекзандър е уведомил Обама за следенето.

Но според говорителката на агенцията Вани Вайнс Алекзандър не е обсъждал през 2010 г. с президента Обама никаква предполагаема разузнавателна операция в чужбина, засягаща германския канцлер, нито пък е обсъждал каквито и да било предполагаеми операции, които да я засягат, пише БТА.

"Медийните съобщения, в които се твърди обратното, не са истина", заяви Вайнс.

До този инцидент се стигна, след като германското списание "Шпигел" съобщи, че личният мобилен телефон на канцлера се е следял от 2002 г., както и че Обама е бил уведомен за това след встъпването си в длъжност, но не е прекратил практиката, отбелязва ДПА.

Германски и американски разузнавателни служители се очаква да се срещнат през идните седмици във Вашингтон, за да обсъдят твърденията, добавя ДПА.

Агенцията за национална сигурност на САЩ е прекратила подслушването на телефона на германския канцлер Ангела Меркел и на редица други световни лидери, след като Белият дом е научил за тези програми, съобщава и вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това лято американски и британски медии публикуваха информация за секретни програми на АНС за следене, която им бе предадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. След това Белият дом започнал вътрешно разследване, което показало, че агенцията е подслушвала телефонните разговори на около 35 държавни глави.

Когато Белият дом научил за програмите, било взето решение да се прекрати подслушването на някои лидери, в това число и на Ангела Меркел.

Администрацията не е спряла всички подобни програми, тъй като чрез тях се получават необходими на САЩ разузнавателни данни, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът отбелязва, че не знае кого от световните лидери освен канцлера агенцията е престанала да подслушва.

По думите на представител на администрацията конкретните решения се вземат на равнище АНС, президентът не ги подписва. Но сега тази практика се преразглежда.