Европа може да бъде изложена на риск и от активизиране на руския шпионаж

Руските разузнавателни служби са засилили дейността си при управлението на Владимир Путин до ниво, значително по-високо от това по време на Студената война.

27.10.2013 | 15:24
Европа може да бъде изложена на риск и от активизиране на руския шпионаж

Скандалът с подслушванията на американските тайни служби предизвика широк отзвук в последните няколко месеца и определено се оказа тест за дипломатическите отношения между Вашингтон и неговите съюзници, включително Франция и Германия. Експерти по работата на разузнаването обаче изразяват опасения, че Европа може да бъде изложена на риск и от активизиране на руския шпионаж.

Руските разузнавателни служби са засилили дейността си при управлението на Владимир Путин до ниво, значително по-високо от това по време на Студената война, твърдят експерти и дипломати, цитирани от френския ежедневник Фигаро.

Според тях руското разузнаване е особено активно в бившите съветски републики, особено тези, които са отправили поглед към Европейския съюз и НАТО. Според европейските дипломати обаче последиците от руския шпионаж се усещат и по-на запад. В Брюксел служители на няколко източноевропейски държави, бяха отстранени именно заради факта, че са работили за Русия. След разпадането на Съветския съюз през 1991 година и на КГБ, руското разузнаване преминава в период на латентност. В последните години обаче се наблюдава зачестяване на случаите на предполагаеми дейности на руските тайни служби. Сред тях са убийството на бившият агент на КГБ Александър Литвиенко през 2006 година, както и твърденията за тормоз от страна на федералните служби за сигурност на Русия над чуждестранни журналисти и дипломати.

По думите на експерти страната се фокусира върху електронното подслушване. Тя вече има собствена версия на програма за наблюдение, която позволява на тайните служби да следят интернет трафика. По-рано тази седмица руското Министерство на съобщенията разпореди, че интернет доставчиците ще трябва да инсталират специално оборудване, което да следи интернет трафика за най-малко 12 часа и да предоставя на службите за сигурност достъп до данните, а именно телефонни номера, IP адреси, електронни адреси. В началото на месеца вестник Гардиън разкри, че федералните служби за сигурност планират да проведат и широкомащабна операция за наблюдение на Зимните олимпийски игри в Сочи догодина.