Грузия пред избор след ерата Саакашвили

Социолозите сочат за фаворит Георги Маргвелашвили.

27.10.2013 | 11:00
Грузия пред избор след ерата Саакашвили

Грузинците избират днес президент. Няколко часа след отварянето на избирателните секции, активността вече е 6,8%. До момента 240 хиляди души са пуснали бюлетина.

Вотът ще сложи край на дългогодишното управление на Михаил Саакашвили, но заплашва да хвърли страната в нова политическа несигурност, коментират анализатори.

Социологическите проучвания сочат за фаворит Георги Маргвелашвили. Той е близък до настоящия премиер, който изведе партията „Грузинска мечта“ до победа на изборите миналата година. Ако Маргвелашвили спечели, това би затвърдило желанието на избирателите да се запази политическото статукво. Изборите са своеобразен тест за едногодишната работа на правителството.

Премиерът Бидзина Иванишвили заяви, че след изборите ще се оттегли. Неговото напускане, заедно с това на политическия му враг Михаил Саакашвили ще създаде трудна обстановка, в която няма да се знае кой ще поеме властта в Грузия. Затова и вотът е ключов за бъдещето на страната, категорични са анализаторите.

Проучване на американския демократически институт показва, че Маргвелашвили се очаква да спечели 39%. Седмица преди изборите той заяви, че ако на първи тур бъде подкрепен от по-малко от половината от гласоподавателите, няма да остане в надпреварата. Социолозите обаче виждат в този ход вид тактика.

Политическата несигурност в Грузия доведе до рязък спад на икономическия растеж. БВП на страната нарасна с едва 1,5% през второто тримесечие на годината спрямо 8,2 на сто година по-рано. Кавказката страна е стратегически важна за Русия и за Европейския съюз заради преминаващите през нея тръбопроводи, които пренасят газ и нефт от Каспийско море към Европа. По времето на Саакашвили страната се съюзи със Съединените щати и се опита да влезе в НАТО, но не успя.

Вижте още във видео файла.