Меркел и Оланд ще предоговорят сътрудничеството с разузнаването на САЩ

Лидерите на Германия и Франция се надяват до края на годината да постигнат споразумение, към което може да се присъединят и други държави.

25.10.2013 | 12:56
Меркел и Оланд ще предоговорят сътрудничеството с разузнаването на САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще осъществяват съвместна инициатива за предоговаряне на сътрудничеството с разузнавателните служби на САЩ, след като избухна нов скандал за подслушвания на световни лидери, включително и на Меркел, съобщава FT.

По думите на германския канцлер трябва да бъдат определени нови стандарти и протокол за сътрудничество между службите.

Меркел отбелязва, че и други държави може да се присъединят към инициативата. Двамата с Оланд се надяват да постигнат споразумение до края на годината.

„Думите не са достатъчни. Необходима е истинска промяна“, коментира още Ангела Меркел.

Според анализатори възможно е да се стигне до сделка между пет страни - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, тъй като англоговорящите съюзници работят безпроблемно по сигнали на разузнавателните служби.

Настояването за предоговаряне на споразуменията обаче вероятно ще изиграе ролята на катализатор на трансатлантическото напрежение заради шпионажа на американската Агенция за национална сигурност.

През изминалата седмица няколко медии, които разполагат с разпространени от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън документи, съобщават за широки операции на агенцията във Франция, Германия и Италия.

Най-новите разкрития бяха публикувани от британския вестник Guardian. В публикацията се твърди, че са били подслушвани телефоните на 35 световни лидери, а правителствени служители в САЩ са предавали на службите списъци с телефонни номера.

Ангела Меркел подчерта, че Берлин няма твърди доказателства дали телефонът й е бил подслушван. Тя обаче посочи, че Вашингтон не е отрекъл и това се възприема като потвърждение.

Що се отнася до германско-американските отношения, Меркел коментира, че „това партньорство е издържало проверката на времето, но за в бъдеще нещата трябва да се променят и то радикално“.

Въпреки твърдата позиция на Берлин и Париж, лидерите на Европейския съюз (ЕС) отново не успяха да се споразумеят за общоевропейските закони за защита на данните, които се разглеждат като най-ефективния инструмент за осуетяване на американското подслушване в ЕС. По думите на председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой вече е невъзможно да се постигне споразумение преди 2015 г.

Ангела Меркел обаче омаловажи предложението на потеницалния й коалиционен партньор въпросът с подслушванията да се обвърже с търговското споразумение между САЩ и ЕС, по което се водят преговори.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посочи, че заради „своенравното поведение на Агенцията за национална сигурност“ САЩ са направили първата крачка към загубата на доверие в глобален мащаб.

„Правителството трябва да контролира дейността на тайните служби“, коментира той пред CNBC. Шулц коментира, че американският посланик в Германия не е намерил обяснение за случващото се, което е ясен знак, че американското правителство няма никакъв контрол над службите.