Нови протести в Испания. Този път заради нов закон за образованието

Ако Сенатът го ратифицира, таксите за университетите ще скочат и висшето образование ще е недостъпно за много младежи.

25.10.2013 | 12:41
Нови протести в Испания. Този път заради нов закон за образованието

Стотици хиляди граждани отново излязоха на улиците в големите градове в Испания. Повод за общественото недоволство този път стана нов закон в образованието и планирани съкращения в сектора. Промяната ще доведе и до по-високи такси за студентите. Реформата идва след като тази година бюджетът за образование в Испания беше редуциран със 7%.

В Мадрид протестът мина под по-скоро фестивална, отколкото агресивна атмосфера. С барабани в ръка и лозунги против новите мерки на правителството недоволните преминаха разстоянието от площад „Нептуно“ до образователното министерство. Там те поискаха оставката на ресорния министър Хосе Игнасио Верт.

Синдикатите обявиха, че 90% от учителите и 83% от учениците са реагирали на призивите им за стачни действия.

„Това е закон без бюджет. Единственото нещо, което носи е редуциране на услуги – съкращаване на учители, драстично намаляване на стипендиите. Той е лобистки и прокарва пътя на частните университети“, обясниха протестиращите.

Спорният закон беше приет от испанския Конгрес преди две седмици с гласовете само на управляващата Народна партия. Предстои Сенатът да го ратифицира.

Ако той влезе в сила, ще доведе до рязък скок на семестриалните такси в университетите. А това ще направи висшето образование недостъпно за много младежи.

Вижте подробности във видеоматериала.