Започват предсрочните парламентарните избори в Чехия

Очаква се чехите да накажат дясноцентристките партии за орязването на разходите, мерките за икономии и серията скандали, които маркираха управлението им.

25.10.2013 | 09:22
Започват предсрочните парламентарните избори в Чехия

Днес започват предсрочните парламентарните избори в Чехия. Те ще приключат в събота на обяд. Очаква се страната да направи ляв завой в политиката си и вотът да бъде спечелен от Социалдемократите.

Анализаторите очакват гласоподавателите да накажат дясноцентристките партии за орязването на разходите, мерките за икономии и не на последно място – серията скандали, които маркираха почти 7-годишното им управление.

Социолозите предвиждат резултат за левицата, водена от бившия финансов министър Бохуслав Сободка, от порядъка на 26%. Това означава, че ще трябва да създадат коалиция. Сободка обяви, че ще търси подкрепа от по-малките партии в левия или централния политически спектър.

Със сигурност е ясно, че в евентуална коалиция няма да попаднат за дясно центристите, в лицето на „Гражданските демократи“ и партията ТОП 09. Социолозите им дават много слаб резултат - от 6,5% и 9%.

Чехия започна да възстановява икономиката си след шест поредни тримесечия на рецесия. Перспективата за растеж обаче все още остава слаба, тъй като домакинствата нямат увереност да харчат.

Социалдемократите планират да премахнат реформите в здравеопазването и пенсионната система, които удариха най-бедните чехи. Те ще заложат на  вдигане на данъците за големите компании и богатите, за да запазят бюджетния дефицит в рамките на 3%.

Предсрочните избори ще сложат край на период на политическа задънена улица, предизвикан от корупционен и шпионски скандал, който свали предишното дясноцентристко правителство през юни.

Вижте видеото.