Лидерите на ЕС ще обсъдят решения по проблемът с бежанците

На двудневна среща в Брюксел ще бъдат разгледани темите за цифровата икономика, финансовата и социална политика, младежката безработица.

24.10.2013 | 10:03
Лидерите на ЕС ще обсъдят решения по проблемът с бежанците

Лидерите на Европейския съюз се събират на двудневна среща на върха в Брюксел. Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат темите за цифровата икономика, финансовата и социална политика, младежката безработица. В дневния ред на срещата на високо равнище се очаква да бъдат включени и въпросите за икономическия и паричен съюз и имигрантската политика.

Очаква се да бъде обсъдена програмата в областта на цифровите технологии и иновациите, които ще спомогнат за изграждането на цифровия единен пазар до 2015 г. Още в края на 2012 г. Брюксел прие седем нови приоритета в тази област, сред които създаването на нова и стабилна регулаторна среда за широколентов интернет.

Ако програмата бъде изпълнена, това би увеличило европейския БВП с 5% (1500 евро на глава от населението) през следващите осем години.

На срещата на върха лидерите на ЕС ще засегнат и въпроси като телекомуникациите, сигурността в киберпространството и изчислителните облаци.

Ще бъдат разгледани и положените усилия за насърчаване на растежа, създаването на работни места и конкурентоспособността в ЕС. Лидерите ще се фокусират по-специално върху младежката безработица, както и върху въпросът за финансирането на малките и средните предприятия.

Най-важна тема в дневния ред ще бъде тази за икономическия и паричен съюз.

Ще се търси начин за по-добра координация на икономическите политики и актуалното състояние на действията за завършване изграждането на банковия съюз.

През втория ден от срещата на върха се очаква лидерите да наблегнат на имиграционната политика на ЕС. Темата предизвика широк отзвук след трагедията край италианския остров Лампедуза, където загинаха повече от триста души.

Италианският премиер Енрико Лета настоя ЕС да приеме план за действие за спешната ситуация с имиграцията. Европа не може да седи и наблюдава тези трагедии, заяви Лета.

През последните дни Гърция, Малта и Италия обявиха, че ще предприемат общи действия за справяне с нелегалните имигранти, които са бреме за южните страните.