САЩ подслушвали и Меркел, сочат нови данни

От Белия дом официално отхвърлиха обвиненията.

24.10.2013 | 09:44
САЩ подслушвали и Меркел, сочат нови данни

След като Франция реагира остро на информация за подслушване на над 70 млн. телефонни обаждания в страната, в медиите се появи информация, че разговори на Ангела Меркел също били следени. В тази връзка германският канцлер е провела разговор с американския президент Барак Обама с искане на обяснение и настоявайки, ако са налице такива практики, да бъдат прекратени веднага.

Говорителят на Меркел заяви, че канцлерът намира подобни действия като абсолютно неприемливи и настоява американските власти да разкрият всички подробности около действията на службите в границите на Германия. В официално изявление, Берлин заявява, че между дългогодишни съюзници не е редно да има мониторинг на комуникациите, на който й да е от лидерите на двете държави. Позиция, която изрази и Париж, преди няколко дни.

Говорителят на Белия дом Джей Карни даде специална пресконференция, на която заяви, че Меркел не е била подслушвана.

„Мога да ви кажа това, което и президентът заяви на канцлера Меркел – САЩ не следят комуникациите на канцлера, нито имат намерение да го правят. Двамата се договориха за по-интензивно сътрудничество между службите на двете страни.

Както вече сме казвали, нашите служби работят така, както работят службите на други държави. И все пак, ние решихме да преразгледаме методите им на работа и търсим най-добрия баланс между гарантиране на сигурността на нашите граждани и тези на нашите партньори, и запазването на личното им пространство“, подчерта Карни.

Още през юни, когато американският президент Барак Обама посети Берлин, той увери Меркел и германските граждани, че не са шпионирани от тайните служби. Тогава Меркел получи много критики от опозицията, че не е била достатъчно остра и скептична към думите на Обама. Германското правителство засега отказва да сподели откъде е получило информацията за подслушването на Меркел.