3000 огнеборци продължават да се борят с горските пожари в Австралия

Неблагоприятните метеорологични условия допълнително влошават ситуацията.

23.10.2013 | 14:55
3000 огнеборци продължават да се борят с горските пожари в Австралия

Над 3000 огнеборци в Австралия продължават да се борят с опустошителните горски пожари, които бушуват в Нов Южен Уелс.

По-хладното време позволи на пожарникарите в Австралия да извършат някои защитни операции, но те не можаха да забавят напредването на огнената стихия. Стотици цистерни и машини бяха изпратени от цялата страна, а допълнителни пожарникари бяха изтеглени от Мелбърн и Куинсленд.

Всички училища в Сините планини са затворени. Не работят магазините и банките. Местните жители са предупредени да напуснат.

„Условията ще се влошат. Има реална опасност да изгубим още домове и животи", предупреди комисарят от щатската служба за горски пожар.

Високите температури, ниската влажност и силните ветрове от до 100km/h, предвидени за днес, са основните рискове. Общо 71 пожара горят в страната, 29 от които все още не са овладени.

Пожарите са често явление в Австралия по време на лятото в южното полукълбо- от декември до февруари.

През 2009 огнена стихия в южния щат Виктория отне 173 живота и изгори хиляди домове.

Във връзка с пожарите австралийският премиер Тони Абът коментира: „Характерни са за Австралия и не са свързани с глобалното затопляне", заяви австралийският премиер Тони Абът по адрес на пожарите и в отговор на представителката на ООН за климата Кристиана Фигуерес, която направи връзка между двете явления. Преди време Абът беше определил науката за климатичните промени "голяма глупост“.