Китай и Русия подписаха 21 споразумения за партньорство

Общата цел на двете страни е да достигнат двустранен стокообмен от 100 млрд. долара до 2015 г.

22.10.2013 | 15:10
Китай и Русия подписаха 21 споразумения за партньорство

Начините за достигане на двустранна търговия с обем над 100 млрд. долара до 2015 г. обсъдиха днес руският премиер Дмитрий Mедведев и китайският му колега Ли Къцян. Енергетиката е най-ключовият сектор, където ще се търсят нови възможности. Днес двете страни подписаха общо 21 споразумения за партньорство.

Основната част от договореностите се отнасят за доставки на нефт и газ. „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация се споразумяха за специална формула за изчисляване на цената на газа и за количества на доставките от порядъка на 38 млрд. кубични метра руски газ годишно.

„Докато използваме правилно потенциала си и докато търсим нови начини на сътрудничество, ние ще вървим само нагоре по отношение на двустранната търговия и инвестициите. Така не само ще достигнем целта от стокообмен от 100 млрд. долара до 2015 г, но може да отидем на нива от 200 или 300 млрд. Долара“, заяви премиерът на Китай.

„Сътрудничеството в енергетиката е най-ключово. Много се надявам споразумението, което подписахме в тази сфера да бъде изпълнявано както трябва. Надявам се също така скоро да постигнем споразумение и по преговорите за сътрудничество в нови проекти, свързани с природния газ“, каза Медведев.

Сред подписаните днес споразумения има и такива, които предвиждат съвместни проекти в областта на културата и образованието.