Ромското семейство е обвинено в отвличане на "русия ангел"

Между 80 и 100 евро е изкарвала на ден малката Мария от просия.

22.10.2013 | 14:17
Ромското семейство е обвинено в отвличане на

В Гърция на ромското семейство, при което полицията откри малко русо момиченце, са повдигнати обвинения в отвличането му, предаде Би Би Си.

39-годишният Христос Салис и 40-годишната Елефтерия Димопуло са арестувани. За момиченцето, кръстено от ромите Мария, в момента се грижи благотворителна организация в Атина.

ДНК анализ е установил, че момиченцето не е роднина на хората, които са я отглеждали.

Димопуло и Салис твърдят, че са осиновили, а не са отвлекли детето, което по думите им им било дадено доброволно от майката, която не можела да го гледа.

Лидерът на ромската общност в град Фарсала каза, че Димопуло и Салас са се отнасяли към момиченцето по-добре отколкото към биологичните си деца и че Мария обичала „родителите си“.

Между 80 и 100 евро е изкарвала на ден малката Мария от просия, съобщи обаче в гръцкия ефир председателят на фондация “Детска усмивка”, пише вестник „Български новини“. Адвокатът на фондацията, която в момента се грижи за детето, съобщи, че то с всеки изминал ден се чувства все по-добре. До момента не е потърсило майка си.

По време на акция в ромски лагер на полицаите направило впечатление, че малкото момиченце със светла кожа и зелени очи абсолютно не прилича на хората, представили се за нейни родители. При проверката на документите били установени и други несъответствия, пише Би Би Си.

Ромското семейство имало документи за над десет деца, оказало се, че за 10 месеца жената е родила шест деца. Запитани откъде имат Мария, „родителите“ са дали противоречиви отговори, казва шефът на полицията във Фарсала.

От социалните служби подозират ромското семейство, че е отвлякло момиченцето и то е било използвано за просия.

Случаят с Мария, открита в ромски лагер миналата седмица, привлече вниманието към проблем, превърнал се в огромен в Гърция в последно време – трафика на деца. Престъпни организации довеждат в Гърция стотици деца от Балканите, където ги принуждават да работят, продават ги като сексуални роби или незаконно ги дават на приемни родители, пише Би Би Си. От полицията казват, че в мнозинството от случаите децата не са отвлечени, а биват „продавани като стока за няколкостотин евро“.