Лондон е домакин на международна конференция за сирийския конфликт

В рамките на срещата ще бъде обсъдено свикването на мирна конференция за Сирия.

22.10.2013 | 10:47
Лондон е домакин на международна конференция за сирийския конфликт

Великобритания е домакин на международна конференция за сирийския конфликт. На нея се очаква да се начертае пътят за провеждането на обсъждана мирна конференция за Сирия, известна като Женева 2. Тя ще се състои в края на ноември. На срещата в Лондон ще присъстват представители на сирийската опозиция и външните министри на основните страни от групата „Приятелите на Сирия”, включително Съединените щати, Франция и Саудитска Арабия.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг подчерта, че ще бъдат обсъдени и темите за помощта за сирийската опозиция и усилията за постигане на политическо решение в размирната страна.

Русия и западните държави настояват за нови преговори между привържениците и противниците на сирийския режим.
Налице е спор между Запада и Русия за това дали сирийската опозиция да присъства на конференцията в Женева, и ако да, под каква форма.

На 1 ноември ще се проведе планираното заседание, на което Сирийската национална коалиция ще вземе решение дали ще участва на мирната конференция. От своя страна, управляващите в Сирия многократно заявяваха, че са готови да вземат участие в мирните преговори в Женева, но без да им се поставят предварителни условия като оставката на президента Башар Асад.