Шпионски скандал между Франция и САЩ

Записвани са били лица, за които се е предполагало, че извършват терористична дейност, но също така и известни бизнесмени и политици.

21.10.2013 | 17:53
Шпионски скандал между Франция и САЩ

Според френския ежедневник „Льо Монд“, американската агенция за национална сигурност е записвала милиони телефонни разговори, включително и на хора, които не са заподозрени за връзки с терористи. Външният министър Лоран Фабиюс  направи изявлението си в Люксембург, където се провежда среща на външните министри на ЕС.

"Незабавно привиках посланика на САЩ, който бе приет още тази сутрин във външното министерство. Този тип практики на посегателство над личния живот е абсолютно недопустим между партньори. Трябва много бързо да се уверим, че това повече няма да се случва", заяви той.

Вестникът се позовава на документи, изнесени от бившия агент на ЦРУ – Едуард Сноудън. Според тях агенцията е записала над 70 милиона телефонни разговора във Франция, за периода от 10 декември миналата година, до 8 януари 2013. Записвани са били лица, за които се е предполагало, че извършват терористична дейност, но също така и известни бизнесмени и политици. Разсекретените документи от Сноудън, уличават Съединените щати в шпионаж в редица страни от Европейския съюз, Бразилия, Китай и Русия, както и на американски граждани. Бившият агент се укрива в Москва, където се надява да получи постоянно убежище и да избегне екстрадиция в родната си страна.