Учени: Киселото мляко е спасило българите от висока смъртност от Ковид-19

Храната играе роля при имунната защита срещу новия щам

16.07.2020 | 15:20 Редактор: Искра Ангелова
Учени: Киселото мляко е спасило българите от висока смъртност от Ковид-19

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието "Clinical and Translational Allergy", изследващо връзката между смъртността на вируса и хранителните различия между нациите.

Според учените нациите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от Ковид-19.

Осен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ 2, които помагат на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията, информира БГНЕС.

"Храната играе роля при имунната защита срещу Ковид-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци", казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите твърдят, че храната може да бъде ключовата разлика между нациите.

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които Ковид-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

"Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на Ковид-19", казва д-р Баскет.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 2
Тя
преди 3 години
Не пипайте киселото ей! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 3 години
Скъсахте се да преписвате един от друг,що не се хванете да преведете оригинала да видим дали точно така пише,щото да не стане компоти а не компютри нали ,значи... Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
Психо
преди 3 години
1
9 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Значи представете си, ако наистина беше съвсем истинско, а не с примеси на нишестета, сухо мляко и всякакви други неща. Сигнализирай за неуместен коментар