Огнената стихия в Австралия излиза извън контрол

Пожарите изпепелиха над 100 000 хектара горски площи досега

21.10.2013 | 14:09
Огнената стихия в Австралия излиза извън контрол

В Австралия продължава да бушува огнената стихия. Властите обявиха извънредно положение в щата Нов Южен Уелс и предупредиха, че огънят излиза извън контрол. Стотици домове са напълно изпепелени от пламъците. До момента са изгорели над 100 000 хектара горски площи, предаде Bulgaria On Air.

Най-малко 56 пожара бушуват в Австралия, като в момента 12 са извън контрол, заявяват местните власти. Най-тежко е положението в района на Сините планини, където подобна стихия не е имало от близо 40 години. Някои общини в щата призовават хората да напускат домовете си. Близо 1300 пожарникари, включително 120 от съседния щат Виктория, се включиха в потушаването на огнената стихия. Метеорологичната прогноза за следващите дни не е благоприятна.

Синоптиците прогнозират горещо и сухо време, както и усилване на вятъра, което ще бъде истинско предизвикателство за пожарникарите. Все още не се знае кое е предизвикало огнения ад. Австралия често е засегната от горски пожари през летните месеци от декември до февруари, а причините са най-разнообразни – от мълния до хвърлена цигара.

Вижте подробности във видеото на Bloomberg.