Огненият ад в Австралия продължава

До момента пожарите изпепелиха над 100 000 хектара горски площи.

21.10.2013 | 11:48
Огненият ад в Австралия продължава

В Австралия продължава огнената стихия. Властите обявиха извънредно положение в щата Нов Южен Уелс и предупредиха, че огънят излиза извън контрол. Стотици домове са напълно разрушени от пламъците. До момента пожарите изпепелиха над 100 000 хектара горски площи.

Най-малко 56 пожара бушуват в Австралия, като в момента 12 са извън контрол, заявяват местните власти. Най-тежко е положението в района на Сините планини, където подобна стихия не е имало от близо 40 години. Някои общини в щата призовават хората да напускат домовете си. Близо 1300 пожарникари, включително 120 от съседния щат Виктория се включиха в потушаването на огнената стихия. Метеорологичната прогноза за следващите дни не е благоприятна.

Синоптиците прогнозират горещо и сухо време, както и усилване на вятъра, което ще бъде истинско предизвикателство за пожарникарите. Все още не се знае кое е предизвикало огнения ад. Австралия често е засегната от горски пожари през летните месеци от декември до февруари, а причините са най-разнообразни – от мълния до хвърлена цигара.