"Можем" на Зоран Заев печели изборите в Северна Македония (Обновена)

Партията ще трябва да води преговори за съставянето на коалиционно правителство

16.07.2020 | 12:35 Редактор: Ралица Братанова

Крехка преднина за социалдемократите на Зоран Заев пред националистическата десница на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. 

Според предварителните резултати партията на Заев получава малко над 36% от гласовете срещу близо 35 на сто за опозицията. 

Вотът трябваше да се проведе още през април, но заради пандемията а от коронавирус бяха отложени за 15 юли, а мандатът на служебното правителство - удължен.

За разлика от Заев, неговият основен противник - опозиционният лидер Християн Мицкоски не направи обръщение в изборната нощ. 

Според предварителните резултати разликата между управляващи и опозиция в бъдещия парламент ще е само няколко мандата. Това означава, че Зоран Заев ще трябва да води преговори за съставянето на коалиционно правителство с партиите, представляващи албанското малцинство в страната. 

От албанските формации най-силна остава Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, която получава над 10 на сто от гласовете. 

До предсрочните избори в Северна Македония се стигна, след като през януари Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново не определи дата за присъединявана на страната. 

Вотът беше определен като ключов за европейското бъдеще на страната и като тест за доверието към управлението на Заев, което донесе членство в НАТО и договорите с България и Гърция.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК