Китай и Русия обсъждат съвместни проекти

Важен съвместен енергиен проект е този в Ямало-Ненецки автономен окръг на Русия, където се произвежда 90% от природния газ на страната.

21.10.2013 | 11:31
Китай и Русия обсъждат съвместни проекти

Руският премиер Дмитрий Медведев пристига на 3-дневно посещение в Китай. Той ще поведе разговори с китайския си колега Ли Къцян, като списъкът от теми, които ще обсъдят, е доста дълъг.

Очаква се фокусът все пак да бъде върху търговията, инвестициите и изпълнението на големи съвместни енергийни проекти.

Важен съвместен енергиен проект е този в Ямало-Ненецки автономен окръг на Русия, където се произвежда 90% от природния газ на страната. Именно Националната петролна компания на Китай придоби 20% проекта за добив на газ по време на срещата на Г20 в Санкт Петербург.

Двете страни договориха и разширяване на сътрудничеството по много проекти за изкопаеми горива. През юни Пекин и Москва подписаха договор за доставка на руски петрол на стойност 270 млрд. Долара.

По отношение на търговията Медведев и Къцян ще обсъдят възможностите за увеличаване на стокообмена и разширяване на сътрудничеството в индустриалното производство.

Туризмът също ще попадне в обсега на дискусиите между двамата лидери. Ще бъдат подписани и серия двустранни споразумения в различни сектори. Руският министър-председател ще посети и Китайския научен център за иновации в град Хъфей, провинция Анхуей, както и Китайския научно-технологичен университет.