1100 души пазят търга за едно от най-големите нефтени находища в Бразилия

90% от служителите на националната петролна компания Petrobras протестираха в продължение на няколко дни.

21.10.2013 | 09:44
1100 души пазят търга за едно от най-големите нефтени находища в Бразилия

В Бразилия ще се проведе търг за правата за експлоатация на едно от най-големите нефтени находища на страната. Плановете на правителството да преотстъпи разработването на находището „Либра“ на чужди компании в замяна на част от нефта предизвика недоволство сред обществото.

Хиляди служители на националната петролна компания Petrobras протестираха в продължение на няколко дни. В стачката участваха 90% от служителите на компанията и спряха временно производството на петрол на компанията.

Условията на търга предвиждат за победител да бъде избрана тази компания, която предложи най-високият процентен дял, който ще даде на държавата от произведения петрол.

Наддаването започва от 41,65%, но управляващите се надяват процентът да надхвърли 75. Специална държавна компания беше създадена, която ще се грижи за държавния дял от петрола. Тя ще има право на вето при плановете за развитие на „Либра“.

Президентът Дилма Русеф е наредила в охраната на хотел „Уиндзор“, където ще се проведе търга, да се включат полицията, армията и пожарната. Общия брой на служителите, които ще отговарят за сигурността надхвърля 1100 души.

Силите за сигурност имат готовност да реагират при нужда, ако очакващите се протести излязат от контрол. Мобилизирането на армията веднага срещна отпора на синдикатите на служителите от Petrobras.

Едва 11 компании са закупили документация за над 920 хил. долара за участие в търга въпреки очакванията на правителство, че интересът ще е по-голям - около 40 желаещи. Сред кандидатите са държавните петролни компании на Китай и Индия.

Според различни оценки, находището „Либра“ разполага с между 8 и 12 млрд. барела нефт – достатъчно, за да задоволи петролните нужди на целия свят за период от три до пет месеца.

Русеф представи планове за инвестиции на приходите от петрола в социалните услуги. Това обаче се оказа недостатъчно, за да парира общественото недоволство.