Обещание: Обликът на "Св. София" в никакъв случай няма да се променя

Трябва строг контрол върху училищата на ФЕТО в България, има нередности, посочи турският посланик у нас

15.07.2020 | 20:55 Редактор: Александра Иванова

В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя - това заяви турският посланик у нас Айлин Секизкьок. Тя се срещна с медии по повод четвъртата годишнина от опита за преврат в страната и призова за надзор над училищата, свързани с Фетхуллах Гюлен у нас.

4 години след опита за преврат турските власти продължават борбата с организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който е смятан за мозъка на опита за метеж в нощта на 15 юли 2016 г. 

"Това, което е най-важното и това, което съставлява гръбнака на терористичната организация бяха училищата – техните образователни структури. Ние успяхме да закрием и да елиминираме тези структури, като така да предпазим следващите поколения", посочи посланикът на Турция у нас .

Битката с Фето се води и извън пределите на Турция. В редица страни вече са били затворени училищата на организацията. На територията на България продължават да функционират две учебни заведения – в София и Пловдив. 

"Съветваме да има строг контрол върху тези училища, защото в дейността им има някои нередности. Независимо дали това може да бъде пране на пари, укриване на данъци", каза още Секизкьок.

А по повод промяната на статута на "Света София" - посланик Секизкьок потвърди, че на 24 юли ще се проведе първата молитва и добави, че архитектурният облик на храма няма да се променя. 

"Мога да кажа, че това по никакъв начин няма до повлияе на статута ѝ в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването на сградата. Всички туристи, които искат да посетят храма ще имат тази възможност", обеща още турският дипломат.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК