Държавните туроператори в Куба вече могат да работят и с къщи за гости

Досега компаниите сключваха договори само с държавни хотели.

20.10.2013 | 14:30
Държавните туроператори в Куба вече могат да работят и с къщи за гости

Държавни туроператори в Куба вече могат да сключват договори с нарастващия брой частни къщи за гости и ресторанти в страната. Доскоро държавни туристически компании можеха да работят само с държавни хотели, гидове и ресторанти, но благодарение на провеждащите се икономически промени в Куба частният туристически сектор се разраства все повече. Очакванията са през следващите години секторът да осигури работа на близо 1 милион души.

Промените предвиждат близо 5000 кубинци, които управляват собствени къщи за гости, да се възползват от разрастващия се туризъм в страната.

Една от тях е Исолина Ерера, която живее в сърцето на старата колониална Хавана, в непосредствена близост до основните туристически обекти. Тя е превърнала дома си в къща за гости. До преди новите правителствени разпоредби, къщата й не е била включена в пътеводителите и за да има гости, се е принуждавала да плаща на местни хора да ги водят до вратата й. Сега обаче нещата стоят по друг начин.

 „Сега е много по-добре. Мисля, че по този начин ще се помогне на много къщи за гости, а това е допълнителен приход за нас. Досега се радвахме само на преминаващите от тук туристи. Малцина от нас могат сами да се рекламират. Не разполагаме с интернет”, коментира Ерера.

Туристическата индустрия е сред ключовите икономически сектори в Куба. Благодарение на туризма кубинската икономика беше поддържана в състояние на платежоспособност след разпадането на Съветския съюз, оставил острова в банкрут.

Миналата година страната привлече около 2,8 милиона посетители, а приходите достигнаха почти 3 милиарда долара. По-голямата част от туристите отсядат в курортите в Куба, но местните сега се надяват, че вече ще има повече, които ще искат да разгледат острова и ще се възползват от услугите на частните къщи за гости и ресторанти. В момента около 450 000 души имат собствен малък бизнес в секторите търговия, транспорта и развлечението.