Правителство на Германия ще е готово най-рано през декември

На насрочения за утре конгрес социалдемократите ще решат дали да подкрепят Меркел.

19.10.2013 | 15:32
Правителство на Германия ще е готово най-рано през декември

В Германия няма да бъде съставен нов кабинет преди декември. За това предупреди канцлерът Ангела Меркел. На своя конгрес утре Социалдемократическата партия трябва да реши дали да подкрепи партията на Меркел. Ако бъде постигнато съгласие, през следващите седмици предстоят активни преговори между исторически противоположните възгледи на двете политически течения по редица спорни въпроси и по-специално - исканията на социалдемократите за промени в трудовото законодателство.

По думите на генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Херман Грьое през целия ноември ще бъдат водени преговори за формиране на коалиция и по-специално със Социалдемократическата партия.
По думите му разговорите ще са "интензивни и задълбочени".

Според Меркел не е изключено преговорите да се проточат до 25 декември.

След като се съгласиха да пристъпят към преговори, двата лагера се очаква да създадат 12 преговорни екипа по различни проблеми и сфери на политиката. Основното искане на лявоцентристката ГСДП е въвеждане на единно минимално възнаграждение. Ако се приеме предложената почасова ставка от 8,50 евро, това ще означава незабавно повишаване на доходите за милиони работници в икономически изоставащата Източна Германия. Председателят на ГСДП Зигмар Габриел отрече при вчерашната среща с ХДС и Християнсоциалния съюз да са били разпределяни министерски кресла, но в медиите вече вървят слухове кое министерство ще е на коя партия. Според добре осведомени източници социалдемократите щели да поискат финансовото министерство и да се откажат от външното.

Това значи, че сегашният финансов министър Волфганг Шойбле, може да стане външен министър.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че канцлерът и кабинетът официално ще подадат оставка във вторник, когато ще е първото заседание на новия парламент, но ще продължат да управляват до съставяне на ново правителство.