Около 4 хиляди имигрантки в Австрия проституират, според местни медии

25% от тях идват от България, а 30 на сто от Румъния.

19.10.2013 | 11:22
Около 4 хиляди имигрантки в Австрия проституират, според местни медии

До 90% от жените, проституиращи във Виена, работят по принуда, пише австрийският вестник „Клайне цайтунг”. По информация на изданието между три и четири хиляди са нерегистрираните имигрантки, които проституират. 25% от тях идват от България, 30 на сто от Румъния.

Следват жени, които идват от други страни-членки на ЕС като Полша, Унгария, Словакия или Чехия. След тях се нареждат жените от Нигерия.

„Проблемът е, че различните организации и институции, които са съсредоточили дейността си върху този проблем, разполагат с малко информация за неговите механизми. Ние нямаме достатъчно данни за цялостното явление. А в това време търговците на плът могат само да се смеят на мерките, които сме предприели досега”, коментира Хелга Конрад, която е бивш специален представител за борба с трафика на хора към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Междувременно Австрия обеща да окаже подкрепа на България по отношение на помощта за бежанците, съобщават австрийските медии. Австрия ще предостави на България легла, одеяла и консерви, съобщи министърът на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер.