Словенският премиер в готовност да подаде оставка

Страната няма време за интриги, коментира Аленка Братушек.

19.10.2013 | 10:11
Словенският премиер в готовност да подаде оставка

Словенският премиер Аленка Братушек ще напусне правителството, ако загуби битката за ръководител на партията "Позитивна Словения", която ще се проведе днес. Тя предупреди, че страната няма време за "игри" в момент, когато се опитва да избегне нуждата от спасителна помощ.

Евентуална оставка на Братушек почти сигурно ще доведе до предсрочни избори. А това от своя страна, ще забави кризисните мерки, които целят да подкрепят финансите на Словения и да предотвратят искането на спасителна помощ от международни  кредитори. Предупреждението дойде, след като през седмицата кметът на Любляна и създател на партията „Позитивна Словения“ Зоран Янкович, обяви, че ще оспори лидерския пост на Братушек. Янкович подаде оставка заради корупционен скандал.

Коалиционните партньори на Братушек обявиха, че ще напуснат мнозинството, ако бившият лидер се върне на поста си. Правителството така или иначе най-вероятно ще проведе вот на доверие през ноември при гласуването на бюджета за 2014.

Анализаторите подчертаха, че няма категорично изразен фаворит, към който да бъдат насочени гласовете за партиен лидер.

Братушек може да продължи да бъде премиер, дори да не бъде лидер на партията, но тя подчерта, че няма да го направи.

"Фактът е, че някой друг ще трябва да се опита да формира правителство, ако аз нямам достатъчна подкрепа в партията", заяви тя и допълни, че-"на всички трябва да бъде ясно, че времето за игри свърши. Най-голямото ми безпокойство е колко ефективно ще се справим с банките, ще потвърдим стабилен бюджет и ще започнем ново развитие и инвестиционен цикъл", каза Братушек. Словения предпочита да се спасява сама.

През септември Европа предложи на страната помощ, за да се справи с тежките си проблеми в банковия сектор, но финансовият министър отказа. На неформална среща във Вилнюс той увери, че страната има достатъчно налични пари в сметките си, за да се справи и сама.