3 500 училища във Великобритания останаха затворени заради стачка

Хиляди преподаватели се събраха пред кметството в Лондон.

18.10.2013 | 12:30
3 500 училища във Великобритания останаха затворени заради стачка

Масова стачка на учители във Великобритания. 3 500 училища на Острова прекратиха занятия заради протеста. По призива на двата най-големи синдиката в страната хиляди преподаватели скандираха пред кметството в Лондон.
Само в Лондон 445 училища не отвориха врати, а 450 отмениха някои часове. Учителски шествия се проведоха в Лондон и Бристол. Генералният секретар на профсъюза на учителите изрази съжаление за прекъсването на учебния процес на децата, но подчерта, че учителите трябва да отстояват правата си.

"Искаме да защитим условията си на труд. Искам да запазим нашето време за планиране, подготовка и време за оценка. Искам учебния ден да е, както досега, ваканциите да останат същите. Искам да защитя пенсията си“, коментира начална учителка пред медиите.

Основната причина за недоволството на учителите във Великобритания е планът на правителството за съкращаване на заплатите и намаляването на пенсиите. Демонстрантите се заканиха, че ако преди Коледа управляващите не се вслушат в исканията им, ще проведат общонационална стачка. Министърът на образованието определи стачката като нещо „лошо, както за ученици, така и за родители" и бе категоричен, че политика на правителството няма да се промени.