Откриха опасни антитела в кръвта на тежко преболедувалите Ковид-19

Плазмените преливания от хора, които са били заразени, могат да бъдат опасни за пациентите

14.07.2020 | 16:00 Редактор: Искра Ангелова
Откриха опасни антитела в кръвта на тежко преболедувалите Ковид-19

В кръвта на преболедували тежка форма на Ковид-19 са открити опасни антитела.Това поставя под въпрос безопасността на лечението на коронавирусната инфекция с помощта на преливане на кръвна плазма на болни пациенти, предава TACC.

Едно от антителата, което се появява в кръвта на хора, които са прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, не потиска вируса, но предизвиква мощно възпаление. До това заключение са стигнали холандски биолози. Възможните последици от този проблем и възможности за неговото решаване, учените са описали в статия за електронната научна библиотека bioRxiv.

"Установихме, че антителата от кръвната плазма на преболедували тежко Ковид-19, които могат да се прикрепят към нов тип шипковиден протеин на коронавируса, когато взаимодействат с клетките на макрофага, и предизвикват много мощен възпалителен отговор. Това обяснява защо тогава е включва т.нар адаптивен имунитет, в резултат на който здравословното състояние на много пациенти рязко се влошава", пишат изследователите, информира "Фокус".

Според последните данни, поради инфекцията с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2), имунитетът на пациентите бива нарушен, появяват се масивни възпаления, микротромби и други проблеми, които застрашават живота на пациента не само заради Ковид-19, но и сами по себе си. Сега учените се опитват да разберат защо възникват тези антитела и как да им попречат да се появят.

Троянски антитела

Холандските молекулярни биолози, водени от професор от Университета в Амстердам Менно де Уинтър, откриха възможната причина за това явление. Освен това учените откриха първите признаци, че плазмените преливания от хора, които са били болни от Ковид-19, могат да бъдат опасни за пациентите.

Изследователите проучили антитела, присъстващи в кръвта на такива пациенти. Те се се интересували от това как тези молекули влияят на поведението и функционирането на други компоненти на имунната система. За да проверят това, учените извлекли няколко десетки различни антитела от плазмени проби и ги добавили в средата с имунни клетки от белите дробове и други човешки органи.

Поради тези антитела и аналози на вирусни частици се проявява странен и опасен ефект върху човешкото здраве. В присъствието на "части" на коронавирус, тези антитела се свързват с някои видове макрофаги, клетки-чистачи, и ги принуждават да произвеждат огромен брой сигнални молекули, които причиняват тежко възпаление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това не е добре, още една надежда се оказва опасна. Сигнализирай за неуместен коментар