За пръв път от 5 месеца: Белгия с ден без починали от Ковид-19

Досега жертвите на коронавируса в страната за 9787

14.07.2020 | 13:13 Редактор: Ивет Арабова
За пръв път от 5 месеца: Белгия с ден без починали от Ковид-19

Пет месеца след началото на епидемията от Ковид-19 Белгия отчете за пръв път ден (13 юли) без нито един починал от новата заразна болест. Досега жертвите в страната по официални данни са 9787, а броят на заразените достига общо 62 781 души.

Въпреки това се наблюдава слабо повишение в броя на новооткритите заразени - от средно 85 дневно миналата седмица до 95 в последните дни. Властите уточняват, че броят на постъпилите в болница продължава да спада и това е добър знак. Но миналата седмица белгийското правителство направи стъпка назад и върна задължението за носене на маски на всички закрити обществени места. Разрешава се маските да се махат само при ядене и пиене, информира "Монитор".

Междувременно, белгийското министерство на външните работи внесе промени в списъка на "сигурните" ("зелените") държави от ЕС, до които може да се пътува спокойно. От този списък временно отпадат България, Хърватия, Люксембург и Румъния. Посочените четири страни вече са в "оранжевата" група - от пътниците до тези държави ще се изискват данни от изследване за зараза или дори карантина.

Белгийците са призовани да пътуват до тези държави с повишено внимание. Същите мерки важат за пътуващите до части от Австрия, Испания, Италия, Португалия, Чехия, Полша, Великобритания и Швейцария.

Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК