САЩ затягат мерките, болниците в Аризона са пълни

Броят на заразените с коронавирус по света вече е над 13 млн. души

14.07.2020 | 08:48 Редактор: Александра Иванова

Броят на заразените с коронавирус по света вече е над 13 млн. души. А жертвите са над 575 хил. Част от Съединените щати налагат нови рестрикции в опит да ограничат разрастването на огнищата. 

Поне 20 щата съобщават за рекорден брой новозаразени през изминалата седмица. Заради ръста на новите случаи в Калифорния се въвежда нова обща карантина. Затварят ресторанти на закрито, барове, киносалони, музеи и търговски обекти. 

"Част от тях ще трябва да спрат работа на закрито, за да се ограничи разпространението на заразата. В 30 от най-засегнатите окръга на Щата офисите на някои фирми също ще трябва да останат затворени", заяви губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом.

Двете най-големи училищни организации в Лос Анджелис и Сан Диего обявиха, че над 700 хил. деца остават вкъщи. В отговор на рестриктивните мерки президентът Доналд Тръмп, който е противник на общата карантина, заплаши да  спре федералните средства за училищата, ако не отворят отново врати. Задълбочава се и конфликтът между Белия дом и главния инфекционист на страната д-р Антъни Фаучи. Появи се информация, че администрацията на Тръмп се опитва да го дискредитира. 

"Имам много добри отношения с д-р Антуъну Фаучи. Намирам го за много приятен човек. Не винаги съм съгласен с него", посочи Тръмп.

В Аризона, която също се бори със заразата, болниците са запълнили капацитета си на 90%. През май щатът разхлаби мерките за социална дистанция, но сега губернаторът налага нови ограничения. Сред тях обаче не е носенето на маски. Междувременно Ню Йорк в неделя отбеляза първи ден без смъртен случай.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Отдавна трябваше да вземат тези мерки Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези доста са изпуснали ситуацията от контрол... Сигнализирай за неуместен коментар