Китай и Великобритания с общи планове в областта на ядрената енергетика

Бъдещите инвестиции на Острова в сектора ще бъдат почти изцяло азиатски, обяви финансовият министър Джордж Озбърн.

17.10.2013 | 13:05
Китай и Великобритания с общи планове в областта на ядрената енергетика

Великобритания и Китай подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Финансовият министър на Обединеното кралство Джордж Озбърн обяви, че инвестициите за бъдещите ядрени централи на страната, ще бъдат почти изцяло от азиатската страна. Той направи това изявление по време на посещението си в ядрената централа "Тайшан" в южен Китай.

Посещението на британския финансов министър е свързано с желанието на европейската страна да привлече чуждестранни инвестиции от най-бързо развиващата се икономика в света.

Освен новия реактор за ядрената централа „Хинкли Пойнт“ в Съмърсет, Джордж Озбърн изрази надежда двете страни да работят в посока на увеличаване на на търговския обмен до 100 милиарда долара през 2015.

Представители на пекинската група на инженерите и строителите заявиха желанието си да се включат в обща компания при строителството на бизнес парк край летището в Манчестър. Китайски милиардер пък обяви, че има намерение да инвестира 500 милиона паунда в преустрояването на лондонския Crystal Palace.

Повече по темата вижте от видео репортажа.