Турция яростно издирва наши граничари за убийството на бракониер

Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Никола Петков бяха оправдани от съда в Страсбург

13.07.2020 | 14:02 Редактор: Александра Иванова

Турският наказателен съд в Къркларели поиска международно издирване на четиримата български граничари, които са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена поради небрежност. В България разследването на случая беше прекратено от Военната прокуратура заради липсата на извършено престъпление и премина през всички възможни съдебни инстанции. 

Инцидентът е от 17 април 2008 година, когато българските гранични власти влязоха в сблъсък с турски бракониери

Искането на турската страна за международно издирване изненадало и стреснало българските граничари. Турският им адвокат обяснил, че червена бюлетина за издирване от южната ни съседка се издава за тероризъм.

"Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват… Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата", сподели бившият граничар Михаил Цонков.

Военна прокуратура вече прекрати разследването у нас, след като сметна, че на практика липсва извършено престъпление. Четиримата български граничари - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Никола Петков бяха оправдани и от съда в Страсбург. Въпреки това, южната ни съседка е започнала свое разследване на случилото се на 17 април 2008 г.

"Това е един психически тормоз… 12 години живееш под напрежение и не знаеш какво ще се случи утре", подчерта бащата на граничаря Пенчо Цонков.

Четиримата българи настояват да получат помощ от държавата. 

"Да си граничар е кауза. Там си има много лишения, които човек преживява, но го правиш в името на държавата", разказа пенсионираният граничен полицай Николай Костов.

Следващото заседание по делото в Турция е насрочено за февруари следващата година. От Министерството на правосъдието вече отговориха, че застават зад четиримата българи. Очаква се реакция от Вътрешното и външното ни министерство.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
10 rate up comment rate down comment 0
до 2
преди 3 години
Ами да си е стоял да си ловува в Турция. това да не е селски язовир? Това е държавна граница! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 14
inostranets
преди 3 години
Въоръжени до ушите, обучени добре командоси са разтреляли един селянин, рибар,който се е усмилил да ловува във водите на България. А законът не казва :"УБИВАЙ". Казва "Да се предотврати и накаже според закона". Так,че тези са чисти убийци. Но тъй като загиналият е турчин(а турците в България не се смятат за хора) сега се защитават. Иначе са си убийци. До края на живота си няма да могат да покажат носовете си извън България. Аз им препоръчвам и да не ходят и из България. Три малки дечица останаха Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Какво международно издирване, след като международният съд ги е оправдал! Този ердоган се мисли за господар на света! Сигнализирай за неуместен коментар