Рекорден дълг от $1 трлн. за компаниите по света заради пандемията

Глобалният корпоративен дълг ще достигне сумата от 9,3 трлн. долара

13.07.2020 | 15:52 Редактор: Тодор Петров
Рекорден дълг от $1 трлн. за компаниите по света заради пандемията

Компаниите по света ще поемат до 1 трлн. долара нов дълг през тази година в опит да стабилизират финансите си на фона на коронавирусната пандемия. Това показва ново проучване сред 900 водещи международни компании.

С този безпрецедентен ръст от 12% глобалният корпоративен дълг ще достигне сумата от 9,3 трлн. долара, съобщава Ройтерс. Това е поредното увеличение, което прибавя към натрупаните в предишни години задължения на фирми, някои от които дължат колкото средни по размер държави.

Американските компании дължат почти половината от световния корпоративен дълг – 3,9 трлн. долара, като при тях се наблюдава и най-голямото увеличение от последните пет години сред водещите икономики с изключение на Швейцария, където обаче имаше голяма вълна от сливания и придобивания.

Веднага след това се нарежда Германия със 762 млрд. долара. Тя също така е и дом на три от най-задлъжнелите компании в света. Тук е и първенецът Volkswagen, който дължи 129 млрд. долара – почти колкото държави като Южна Африка и Унгария.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК