Учителските стачки в Бразилия прераснаха в размирици

Те бяха предизвикани от представители на т. нар. „Черен блок“.

16.10.2013 | 10:12
Учителските стачки в Бразилия прераснаха в размирици

Учителските стачки в Бразилия прераснаха в размирици. В навечерието на националния празник на учителите демонстрациите те бяха подкрепени от няколко хиляди човека (7 до 10 хил. души), които изразиха солидарност и подкрепа с исканията им.

Според тях много от политиците не искат хората да са образовани, за да могат да бъдат манипулирани по-лесно и да обслужват интересите на властта.

Представителите на образователната сфера държат на исканията си за по-добри условия на труд и увеличение на заплащането. Протестите обхващат по-голямата част от бразилските щати и продължават няколко месеца.

Сред протестиращите имаше представители на т. нар. „Черен блок“, които въпреки мирния характер на шествието, предизвикаха сблъсъци с полицията и размирици.

Срещу органите на реда бяха хвърляни камъни и самоделно направени запалителни коктейли „Молотов“. Те от своя страна отговориха със сълзотворен газ, а няколко десетки протестиращи бяха арестувани.

Бразилските власти трудно могат да определят колко точно учители стачкуват, но според някои данни в Рио де Жанейро са около 85%  от всички 43 хиляди души, работещи в образователния сектор.