Зелените се отказват от преговори за коалиция с Меркел

Сега канцлерът ще се фокусира върху преговори със спечелилата второ място партия на социалдемократите.

16.10.2013 | 10:06
Зелените се отказват от преговори за коалиция с Меркел

Зелените излизат от преговорите с канцлера Ангела Меркел за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Партията взе това решение след близо шест часови разговори с консерватилния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз.

По време на разговорите потенциалните съюзници откриха много общи неща помежду си, но черно-зелената коалиция щеше да е възможна, само ако и двете страни бяха направили немалко компромиси.

Прогнозата на анализаторите, че формирането на такъв съюз е малко вероятно, се сбъдна.

"Разговорите бяха много конструктивни и интензивни. Партийните лидери ще ви кажат по-ясно как виждаме настоящата ситуация. Имаше приятни изненади, но за съжаление трябва да кажа, че не са достатъчни след тези два кръга на предварителни разговори за съставяне на коалиция“, каза съпредседателят на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт.

"Мисля, че днешните дискусии по много теми бяха изключително сериозни. В края на краищата Зелените взеха решението. Те искат да не влизат в коалиционни преговори. Ние ясно показахме, че вярваме, че различията могат да бъдат изгладени. Но зачитаме позицията им. Продължаваме разговорите със социалдемократите, планирани за четвъртък“, обясни Хорст Зеехофер, премиер на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз.

Християндемократите на Меркел са първа политическа сила след изборите от миналия месец, но се нуждаят от партньор за да съставят правителство. Сега канцлерът ще се фокусира върху преговори със спечелилата второ място партия на социалдемократите, които вече са били коалиционен партньор на Християндемократическия съюз - от 2005 г. до 2009 г.

На изборите през 2009 г. те постигнаха най-лошия си резултат от основаването на Федералната република. Затова и много от социалдемократите гледат скептично на нова широка коалиция. Утре консервативния блок на Меркел и лявоцентристите се очаква да обсъдят теми засягащи еврото, държавните финанси и демографските промени.

Социалдемократите обмислят да се откажат от призива си за създаване на еврооблигации за решаване на кризата в еврозоната, както и от държавни помощи за родители. В замяна Меркел ще се съгласи с въвеждането на единна за цялата страна минимална работна заплата.

На 22 октомври новият Бундестагът трябва да се събере за първото си заседание. Новият парламент, обаче не е длъжен веднага да гласува нов правителствен ръководител. Президентът може и сам да предложи нов канцлер, ако преговорите окончателно се провалят. При вариант за невъзможност за съставяне на стабилно правителство, федералният президент може да насрочи нови избори.

Вижте повече в материала на Мартина Ганчева.