Консумацията на месо бележи огромен спад заради пандемията

Икономическите последствия от коронавируса означават, че потребителите се опитват да харчат по-малко

12.07.2020 | 20:16 Редактор: Юлия Христова
Консумацията на месо бележи огромен спад заради пандемията

Глобалната коронавирусна пандемия помага на най-големия спад в консумацията на месо в света от десетилетия, пише Investor.bg.

Приемът на глава от населението се очаква да намалее до най-ниското си ниво от девет години, понижението от 3% от миналата година е най-големият спад от поне 2000 г., показват данни на ООН. В същото време анализатори очакват понижението да не е само на глава от населението, но и като цяло в търсенето по отделни региони.

А това е значителна промяна за индустрия, която разчита до голяма степен на постоянния растеж, посочва Bloomberg в свой материал. Тя се случва почти на всеки водещ пазар, в това число и САЩ, където очакванията са потреблението на месо да не се върне към предпандемичните си нива поне до 2025 г.

Редица фактори допринасят за промяната. Икономическите последствия от коронавируса означават, че потребителите се опитват да харчат по-малко. Затварянето на ресторантите пък намали търсенето, тъй като повече хора ядат месо, когато се хранят извън къщи. В Китай – където е една трета от световната консумация, все повече нараства недоверието към животинските продукти, след като коронавирусната епидемия в страната бе свързана с консумацията им. Пречките в производството, като огнищата на коронавирус в заводите, които предизвикаха криза в индустрията в САЩ, също доведоха до проблеми със снабдяването и по-малка консумация на месо.

Екоактивистите от години призовават за намаляване на консумацията на месо. По някои параметри земеделието произвежда повече парникови газове в глобален мащаб, отколкото транспортният сектор, най-вече заради животновъдството. Само месото и млечните продукти са отговорни за до 18% от парниковите газове, произведени от човека.

Това, което предстои да стане ясно, е до каква степен промяната, причинена от пандемията, ще се задържи. Ако потребителите свикнат да ядат по-малко месо, то това ще постави ли началото на нова ера в начина ни на хранене?

Налице са известни сигнали за структурни промени – милиони хора приемат повече растителни протеини заради притеснения за околната среда. В същото време експлозията на коронавирус в кланици и преработвателни цехове – от САЩ през Бразилия до Германия, подчертава последствията за служителите на индустрията, които се занимават с рискова дейност за малко пари. Но и тук все още е рано да се каже дали новият фокус върху условията за работа във фабриките за се отрази на търсенето на месо.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Лично смятам, че и вдигането на цените, особено на свинското, е изиграло съществена роля. Избиха прасетата, ето сега. Сигнализирай за неуместен коментар