Ердоган за "Св. София": Мненията на другите не могат да повлияят на решението ни

Той съобщи, че първата дата, на която се планира да има ислямска служба е 24 юли

12.07.2020 | 12:02 Редактор: Юлия Христова
Ердоган за

Мнението на други страни по света няма да промени решението за това катедралата "Света София", която 86 години работи като музей, да бъде превърната в джамия. Това съобщи турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от анадолската агенция.

По думите на президента, в издаването на Указа за промяна на статута на катедралата, Анкара се е водила от "волята на народа", предава БГНЕС.

"Турция реши да промени статута на "Света София" от музей в джамия въз основа на желанието и волята на хората. Мненията на други страни не могат да повлияят на нашето решение", подчерта турският президент.

В петък Турският държавен съвет отмени правителствен указ от 1934 г., с който катедралата бе обявена за музей. Веднага след това Ердоган подписа Указ, с който катедралата става джамия, а първата мюсюлманска служба там е планирана за 24 юли.

По-рано той съобщи, че първата дата, на която се планира да има ислямска служба е 24 юли, като самият той също ще участва в първата молитва.

Реакции за решението дойдоха от Австрия, Гърция, Русия и други страни, а ЮНЕСКО изрази огорчение от взетото решение. "Света София" е музей от 1934 г.

В същото време съветникът на върховния мюфтия на Египет Ибрахим Нигм нарече решението на турския президент Ердоган да промени статута на катедралата "Света София" в Истанбул "опасна политическа игра", предаде ТАСС.

Според него това е опит на турския президент да спечели повече привърженици в страната. "Превръщането на катедралата в джамия трябва да се разглежда от гледна точка на политическата цел, очертана от турския президент. Времето и обстоятелствата на това събитие показват, че това е изключително политическо решение, което може да се разглежда като опит на турския лидер да се превърне в герой, като уж защитава мюсюлманските светилища и възражда славата им", заяви Нигм.

Много хора сега обсъждат и изразяват позиции относно превръщането на музея в джамия, но истината е, че това е само безполезна историческа дискусия, каза той. "Всъщност от тази стъпка няма полза, защото тя само ни отвлича от реалния контекст на тази опасна политическа игра. Въпросът има изключително политически произход и е предназначен да повдигне имиджа на президента пред турския народ. Ердоган не е просто човек с политически амбиции, надвиснали над нефтени и газови кладенци, неговата алчност е ясно видима тук, което той показа в редица страни, опитвайки се да изземе техния суверенитет и ресурси", подчерта Нигм. "И този проблем няма нищо общо с джамии и религии."

По-рано в интервю за ТАСС шейх Салем Абдел Галил, бивш съветник на Министерството на вакъфските въпроси, съобщи, че според основните ислямски стандарти категорично е забранено унищожаването на църкви и други места за поклонение, респективно превръщането им в джамии е недопустимо. "Проследяваме поведението на първите мюсюлмани от времето на пророк Мохамед", обясни той. "То изключва възможността чужди храмове да бъдат "адаптирани" към молитвени домове на мюсюлмани. Единственият път, по който чужди сгради могат да се трансформират в мюсюлмански храмове, е чрез официална покупко-продажба", напомни шейхът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Абе я едно масово ембарго от целия христиански свят на тая Турция и да видим! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Никой не може да се намеси. Жалко! Сигнализирай за неуместен коментар