Идеята за създаването на фонд за нестабилните банки разделя еврозоната

Плановете са фондът да допълни банковия съюз и ще помогне за възстановяването на доверието на пазарите.

15.10.2013 | 11:48
Идеята за създаването на фонд за нестабилните банки разделя еврозоната

Два противопоставящи се лагера в еврозоната, водени от Германия и Франция, са на път да затруднят плановете на европейските финансови министри за създаване на устойчив механизъм, който да се грижи за финансово затруднени банки.  Противопоставянето е по отношение на създаването на общ фонд, който да помага за преструктурирането и подпомагането на нестабилни банки. Идеята е, когато подобни проблеми възникнат в една държава, те да бъдат ликвидирани в зародиш и да не засегнат останалата част от валутния съюз.

Фондът ще допълни банковия съюз и ще помогне за възстановяването на доверието на пазарите.

Франция, Испания и Италия искат ЕСМ да действа като гарант за защита на нестабилни банки в еврозоната, когато ЕЦБ обяви резултатите от стрес-тестовете на банките през 2014. Германия, Холандия и Финландия обаче настояват към всяко действие на ЕСМ да бъдат добавени редица условия.

Най-големите притеснения на Берлин са, че германските данъкоплатци ще бъдат допълнително натоварени, заради проблеми в други по-малки икономики. Президентът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че все още не е на лице споразумение по този въпрос.

Еврогрупата реши още да разгледа възможността за трети спасителен финансов пакет за Гърция през декември. По думите на Дейселблум балканската държава ще има нужда от още около 5-6 млрд. евро освен вече договорените, за да успее да финансира обслужването на дълга и бюджетните си нужди догодина. Той подчерта, че еврогрупата е изключила „орязването на депозитите“, подобно на проведеното в Кипър, като елемент от третия спасителен финансов пакет за Гърция.