Сложната политическа ситуация в САЩ е на път да приключи

Ще има компромис със здравната реформа, известна още като “Обамакеър”.

15.10.2013 | 10:09
Сложната политическа ситуация в САЩ е на път да приключи

Сложната политическа ситуация в САЩ е на път да приключи. Американските сенатори обнадеждиха всички, че са близо до споразумение, което ще позволи на правителството да възобнови работа и да бъде избегнат фалит на страната.

Последният план, който се обсъжда е да вдигнат лимита с толкова, че да бъдат покрити задълженията до средата на февруари догодина. Паралелно с това се разглежда и бюджет, който ще осигури финансиране за нормалната работа на правителството до средата на януари.

Лидерът на демократите Хари Рийд и този на републиканците Мич МакКонъл обещаха, че до четвъртък, когато е крайният срок за вдигане на тавана, ще има споразумение. Предстои да бъде договорено и провеждането на нови преговори по бюджета, които трябва да приключат с решение до края на тази година.

Американският президент Барак Обама, който посети благотворителна организация, подкрепяща бедни семейства, заяви че Камарата на представителите трябва да подкрепи всяко предложение от Сената и това да стане в най-кратки срокове, което автоматично означава, че ще има компромис със здравната реформа, известна още като “Обамакеър”.

“Ще разберем следобед дали ще има реален прогрес. Мисля, че има напредък в преговорите в Сената. Републиканците все още смятат, че могат да постигнат компромиси от наша страна, като заплашват с блокиране на правителството или дефолт. Надявам се, че съвместните ни усилия ще спомогнат за решаването на сложната ситуация”, заяви Обама.

От Белия дом заявиха, че разговорите между лидерите на демократите и републиканците в Конгрес, насрочени за началото на тази седмица са отложени. Причината е да се даде време на законодателите да си свършат работата.

Според публикувано социологическо изследване във Вашингтон поуст общественото неодобрение към републиканците расте. То вече надхвърля 74%, а неодобрението към президента Обама се движи в границите на 52-53%.