Ердоган: Вратите на "Света София" ще бъдат отворени за всички

"Приканвам всички да уважават решенията, взети от съдебните и изпълнителните органи", заяви той

11.07.2020 | 16:09 Редактор: Искра Ангелова
Ердоган: Вратите на

След приключване на всички приготовления Турция ще отвори "Света София" за поклонници на 24 юли за петъчна молитва, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Анадолската агенция".

В обръщение към нацията президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви своята позиция относно новия статут на "Света София", която беше превърната в музей през последните десетилетия, но ще служи като джамия след наскоро приет указ в петък.

Президентът заяви, че вратите на "Света София" ще бъдат отворени за турци, чужденци, мюсюлмани и немюсюлмани, както е при всички други джамии.

Турският президент заяви, че "Света София" ще продължи да посреща всички с новия си статут на джамия по много по-искрен начин, съобщава "Фокус".

"Приканвам всички да уважават решенията, взети от съдебните и изпълнителните органи на моята държава относно "Света София", каза Ердоган, подчертавайки, че как историческият комплекс ще бъде използван е въпрос на национален суверенитет.

Турция приветства всички възгледи по въпроса, каза Ердоган, като говори за новия статут на "Света София", но също така добави, че всяко отношение или изразяване извън тези граници ще се счита за "нарушение" на "независимостта" на Турция.

"Подчертавам, че ще отворим "Света София" като джамия, като запазим общото културно наследство на човечеството", подчерта Ердоган.

Ердоган отбеляза, че посетителите на "Света София", сега, когато комплексът е предназначен да служи като джамия, ще могат да посетят историческата сграда, без да плащат такси.

Той добави, че мюсюлманите, християните и евреите живеят в мир в Истанбул след завладяването му, а турците се отнасят към другите немюсюлмански молитвени домове с изключително уважение, докато много от османските артефакти в Източна Европа и на Балканите постепенно изчезват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Хмммаа
преди 3 години
Да им спрът инвестиции и парите, както направи Тръмп за евангелският пастор дето го държаха две годинио по здраво ка Сигнализирай за неуместен коментар