Преговорите в Берлин продължават

Меркел ще преговаря със социалдемократите отново за коалиция.

15.10.2013 | 09:44
Преговорите в Берлин продължават

В Германия, консерваторите на  Ангела Меркел и социалдемократите заявиха, че ще проведат трети кръг от преговори за съставяне на управляваща коалиция. И след продължилите вчера 8-часови преговори, най-големите разногласия между двете страни идват от идеята на социалдемократите за въвеждането на минимална заплата в страната, което бе и част от тяхната предизборна платформа.

Искането на левицата е за определяне на минимална часова ставка от 8,50 евро във всички сектори на индустрията – нещо, което Меркел трудно ще наложи на привържениците си от бизнеса.

Тя е склонна на компромис ако ставката бъде различна за всеки сектор и бъде обсъдена по-скоро между работодатели и синдикати, отколкото от политици.

„Казахме на представителите на социалдемократите, че ще проведем дискусии със Зелените и тогава ще преценим какви ще са следващите ни действия. Ясно е обаче, че третият кръг от преговори ще се състои в четвъртък“, каза Меркел.

Споразумението ще е по-лесно по искането на левицата за увеличаване на данъците за богатите. Преди следващите преговори с тях обачеХристияндемократическият съюз ще разговаря отново и със Зелените.

Според социолозите, обществото в Германия предпочита коалиция между Меркел и левицата, както това стана в периода 2005 г. – 2009 г.

“Мисля, че постигнахме яснота докъде сме достигнали в разговорите за съставяне на правителство и тази втора среща ни помогна да направим крачка напред”, посочи Андреа Нале Генерален секретар на Социалдемократическата партия.

Европейските партньори на страната са все по-обезпокоени от проточващите се преговори за съставяне на правителство заради опасенията от отлагане на важни решения, касаещи борбата с кризата в еврозоната и плана за банковия съюз.