Невролози: Дори леки симптоми на Ковид-19 могат да увредят мозъка

При над 40% британски пациенти на Острова е установен енцефаломиелит 

11.07.2020 | 21:00 Редактор: Ивет Арабова
Невролози: Дори леки симптоми на Ковид-19 могат да увредят мозъка

Вече има достатъчно свидетелства за това, че коронавирусът засяга не само белите дробове и дихателните пътища, а и други органи – сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата. Според нови, шокиращи открития на британски невролози, публикувани в списание "Brain", дори и при пациентите с леки симптоми и при оздравели хора коронавирусът може да предизвика сериозни увреждания на мозъка. Много често те биват откривани твърде късно или остават незабелязани, посочват още учените. 

Множество различни увреждания

При над 40 британски пациенти с Ковид-19 невролозите са констатирали енцефаломиелит – възпалително заболяване, което води до дегенеративно разрушаване на централната нервна система. Дванайсет от пациентите имали възпаление на централната нервна система, десет страдали от временна енцефалопатия с делириум или психоза, осем получили инсулт, а още осем имали проблеми с периферната нервна система.

"Никога преди не сме виждали такъв начин на атакуване на мозъка, какъвто установихме при Ковид-19", казва д-р Майкъл Занди, ръководител на изследването. Необичайни са най-вече тежките увреждания на мозъка дори и при пациенти с леки симптоми. Според д-р Занди, целият спектър на причиняваните от Ковид-19 вреди на мозъка вероятно още изобщо не е обхванат, тъй като много пациенти в болниците са твърде зле, за да могат да бъдат изследвани с мозъчен скенер или други процедури, информира "Дойче Веле".

Късни последици от заболяването

Британските невролози се опасяват, че при някои пациенти Ковид-19 може да причини по-леки мозъчни увреждания, които да останат незабелязани в продължение на години и да се проявят доста по-късно. Подобни късни последици от заболяването навремето е имало и при испанския грип в началото на миналия век. Предполага се, че пандемията тогава е причинила мозъчни увреждания на до един милион пациенти.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 0
Нико
преди 3 години
3
1 rate up comment rate down comment 0
Гюро Михайлов
преди 3 години
Я Камилата я КАМИЛАРЯ!! Хи хи хи хи!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Инфекционист
преди 3 години
Как предвидиха какво ще стане след години?? Да не би да са били ученици на професор баба Ванга?? Ха ха ха ха!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Д- Хаус
преди 3 години
След години- я камилата я камилата!! Ха ха ха ха!! Сигнализирай за неуместен коментар