Магазин за засегнатите от кризата отвори врати в Милано

Магазинът е в къщата, която била собственост на мафията, а после - конфискувана от съда и прехвърлена в ръцете на местната власт.

14.10.2013 | 11:13
Магазин за засегнатите от кризата отвори врати в Милано

Магазин с по-ниски цени отвори врати в Милано, след като местната власт реши, че трябва да помогне на засегнатите от дълбоката рецесия жители на града.

Магазинът е известен като социален пазар и е разположен в къща в северната част на Милано. В него се предлагат всякакви стоки, дарени от частни  лица, а оборудването е предоставено от фирми.

Къщата, която преди е била собственост на мафията, е била конфискувана от съда след наказателни процедури и след това преминава в ръцете на местната власт.

Магазинът купува стоките директно от доставчиците и ги продава на изкупните цени, много по-евтино и достъпно от нормалните супермаркети.

Клиенти са предимно хора, които нямат доходи. В него работят доброволци, като основната им мисия е да помагат на хората в нужда.

Италия е една от най-тежко засегнатите от икономическата криза страни в еврозоната. Нивото на безработицата в момента възлиза на 13%.

В началото на тази година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие издаде предупреждение, че младежите в Европа ще продължат да страдат от високите нива на безработица.