Циклони продължават да вилнеят в Индия

Загинали са само петима заради най-мащабната евакуация в страната от над половин милион души.

13.10.2013 | 11:58
Циклони продължават да вилнеят в Индия

Източното крайбрежие на Индия продължава да е под властта на циклона „Файлин“, който удари района в събота и причини смъртта на най-малко петима души и нанесе значителни щети.

Жертвите се очаква да бъдат минимални заради най-голямата евакуация в историята на страната от над половин милион души. Силата на циклона вече намалява.

Най-силната от 14 години стихия по източното крайбрежие на Индия удари с ветрове със скорост 200 километра в час, като при навлизането си в сушата спаднаха до 90 километра в час.

Големи части от щатите Ориса и Андра Прадеш са без електричество и телефони вече втори ден заради повалените електрически стълбове и дървета. Вълните, предизвикани от циклона в крайбрежните зони на двата щата, достигнаха до 3,5 метра въпреки прогнозите, че ще са много по-големи.

Индийската метеорологична служба съобщава, че „Файлин“ е вилнял особено яростно в ивица от 150 километра покрай крайбрежието, но щетите едва сега започват да се оценяват. Близо триста екипа от военни лекари, инженери и спасители бяха разположени в най-рисковите зони.

Индийският червен кръст също изпрати свои спасителни екипи, а хеликоптери и самолети на армията бяха в поставени в състояние на готовност. Според властите 12 милиона души може да се окажат засегнати от стихията.

През 1999 г. циклон, поразил същите зони в Индия, отне живота над 10 хиляди души. Индийският океан е с едни от най-топлите води в света е смятан за гореща точка за циклоните и някои от най-смъртоносните бури в последните години се образуваха именно в Бенгалския залив.

„Файлин“ беше само един от трите, които бушуваха над Азия през уикенда. По-малкият тайфун „Нури“ се намира около Виетнам, а тайуфунът „Уифа“ вилнее над Тихия океан.